6 Ekim 2009 Salı

Hadee Patlıcanaaa Gelll

Kimi zaman insanın canı kızartma çeker. Şölleee koca bir tabak domates soslu kızartma. Hııım, patlıcan, kabak, biber. Ekmekten koca bir parça koparıp önce domates sosuna bandıracaksın. Ekmek domatesin suyunu iyice emecek. Ekmeği ağzına atıp iki kere bile çevirmeden hemen bir tane patlıcan atacaksın ağzına. Sonra peygamber hesabı 41 kere çiğneyeyim diyeceksin ama beşinci çiğnemende ağzında kaybolacak zaten.

Hııım ya da tarhana çorbası olacak şööllleee bol domates ile yoğrulmuş. Et suyuna yapılmış. İlk kaşığı biraz üfleyip ağzına atacaksın ve o geleneksel tarhananın et suyu ile karışmış tadı boğazından geçecek. Sıcaklık yayılacak vücuduna. Ohhh iyi ki kış geldi diyeceksin. Miss gibi tarhanayı içtik de içimiz yumuşadı.

Ama bu bahsettiklerim hep zahmetli işler. Mesela tarhanayı yazdan yoğuracaksın, kurutacaksın, ufalayacaksın. Bez torbalara koyup saklayacaksın.

Kızartma da ise sıkıntı daha büyük. Ev leş gibi kokar, sen leş gibi kokarsın. Kokudan doyarsın, masaya koyunca canın yemek istemez.

Ama Binnur hiç üşenmemiş, kilolarca tarhana yoğurmuş, kurutmuş, ufalamış. Kilolarca sebzeyi yıkamış, ayıklamış, kızartmış, soslamış, pırıl pırıl kavanozlara koymuş, yemeğe hazır hale getirmiş. Evi temiz, eli temiz, mutfağı temiz, kalbi temiz bir insan. Yani gönül rahatlığı ile yemeğini yiyebiliriz. En güzel kısmı ise çalışkan. Kocası asgari ücretle çalışıyor ve zor geçiniyorlar biliyorum. Ama bir gün olsun şikayet etmiyor. O da neyi güzel yapabiliyorsa yapıyor ve satmaya çalışıyor.

İşte bu sebeple, hem gençlere katkımız olsun hem de canımız çekti derseniz, Binnur’dan tarhana, kiloluk hazırlanmış domates soslu karışık ızgara, değişik baharatlı domates sosları, ev yapımı reçeller alabilirsiniz.

Eee ne demişler, ne verirsen elinle o gelir seninle.

Bilgen,bugünçokgüzel

Hiç yorum yok: